2013. április 10., szerda

1987, Biztató eredmények - némi árnyékkal.

Kezembe akadt a Labdarúgás magazin 1987. januári száma, melyben az elsőosztályú csapatok értékelik a '86-os szezon őszi teljesítményét. Debreceni részről Dr. Puskás Lajos edző nyilatkozik, és felkaptam a fejem erre a bekezdésre. Ezt a bekezdést azoknak ajánlanám, akik nem értik, hogy mi hiányzik a mai magyar labdarúgásból.

"A lényeg: Azt akartam elérni, hogy fokozatosan valódi debreceni csapat alakuljon ki nálunk, vagyis lehetőség szerint ne az ország túlsó végéből ideszármazott vándormadarak alkossák azt, hanem a városban, vagy annak környékén született labdarúgók. Például olyanok, mint jómagam...

Ez miért volt szempont?

- Lehet, hogy szentimentális alkat vagyok, de meggyőződésem, hogy akit nem csak a szerződése, hanem az emlékei, élményei, egyszóval az egész élete Debrecenhez köti, az sokkal lelkesebben tud küzdeni a mérkőzéseken, mert átérzi, hogy szűkebb hazáját képviseli. Másrészt a közönség is inkább sajátjának érzi az olyan gárdát, amelynek játékosaira joggal mondhatja: "Nicsak, a Józsi, a szomszédék fia, milyen jól bánik a labdával!", vagy "Nohát, a Lajos, akivel annyit futballoztam együtt a Nagyerdőben, már megint kihagyta a helyzetet!"

Tudom ez már régen volt, és azt is tudom, hogy azóta megváltozott sokminden. De nekem mégis szimpatikusabb volt ez a hozzáállás, mint az, ami a jelenlegi labdarúgásunkat körülveszi. Van olyan elsőosztályú csapat, ahol már csak 1-2 magyar játékos (nemhogy helyi kötődésű) szaladgál a kezdő tizenegyben. Felmerül a kérdés, hogy mi változtatta meg 26 év alatt a hazai piacot ennyire? Vagy, hogy egyáltalán megérte-e változtatni az egészen? 27 éve még Mexicóban voltunk, világbajnokságon szerepeltünk, a hazai csapatokban csak magyarok futballoztak. Gond nélkül vertük a Brazilokat, az utánpótlás rendelkezésre állt, és elképzelhetetlen volt, hogy a kis srácok külföldi csapatokról áradozzanak mindenhol... De különben mindegy is, ez már ilyen és ilyen is marad. A miénk ez is, de valahogy nem olyan már mint régen.

A riport további része itt olvasható:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése