2013. április 8., hétfő

Garamvölgyi Lajos

Ma ünnepelné 61. születésnapját minden idők legnagyobb debreceni edzője, Garamvölgyi Lajos!

Garamvölgyi Lajos (Alap, 1952. április 8. – 2008. augusztus 18.) magyar labdarúgó és labdarúgóedző. Játékosként a Videoton, a DMVSC és Debreceni Kinizsi csapataiban játszott, míg edzőként legtöbbet Debrecenben tevékenykedett, ahol igazi sikeredzőként tartották számon.
  
Játékosként
A Videotonban kezdte a játékot, meghatározó tagja volt az 1976-ban NB I-ben ezüstérmes fehérvári alakulatnak, hátvéd pozicióban. 1979-ben került Debrecenbe, és először a DMVSC-ben, majd a Debreceni Kinizsiben játszott: a védelem biztos pontjának számított. Játékával, sportszerű magatartásával hamar elnyerte a szurkolók szimpátiáját. Itt is fejezte be játékos pályafutását.

Edzőként
Igazán edzőként lett elismert, híres szakember. Először kezdte a Kinizsinél, ahol addig is játszott, majd a DMTE és a Kaba Cukor következett. 1993 tavaszán igazolt át az akkor már DVSC néven épp a másodosztály elején tanyázó egyesülethez, amit bajnoki címhez is segített. Habár az együttes nem állt nagy nevekből, Garamvölgyi mégis ütőképes csapatot kovácsolt össze a Lokiból, amit jelzett az 1995-ben kivívott bronzérem is, ami a klub addigi legnagyobb sikere volt. 1997 őszén tulajdonképpen váratlanul állították fel a kispadról, és ő Zalaegerszegre került a ZTE vezetőedzői székébe, szintén közmegelégedésre. 1998-ban visszahívták az épp kiesőhelyen található debreceni csapat élére, ő benntartotta az egyesületet, majd rá egy évvel később kupagyőztes lett a csapatával. Az UEFA-Kupában induló csapatával az első körben kiesett, de otthon legyőzte a Bundesliga csapat VFL Wolfsburgot. Ezután a szintén elsőosztályú, frissen feljutott Előre FC Békéscsabához igazolt, ahol egy igen rossz őszi szezon után (zsinórban 6 vereség) tavasszal felállították a kispadról. Ezt követően saját elmondása szerint kicsit megcsömörlött a labdarúgástól, de 2 év pihenő után az akkor NB III-as Hajdúböszörmény mellett vállalt előbb csak segítői, majd vezetőedzői feladatokat. 2007-től haláláig a debreceni utánpótlásban dolgozott szakágvezetőként. Érdemei elismerései végett Debrecentől Hajós Alfréd-díjjal jutalmazták 2004 őszén. Hosszan tartó betegség után 2008. augusztus 18-án hunyt el, a Debreceni Köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

Sikerei
Játékosként
  • Magyar bajnoki ezüstérmes (1976)
Edzőként
  • Magyar bajnok (másodosztály, 1993)
  • Magyar bajnoki bronzérmes (1995)
  • Magyar Kupa-győztes (1999)
Forrás: wikipedia

Köszönünk mindent MESTER!
 
„Te hoztál fel minket a nagyok közé, és Te
tettél minket is naggyá,
Egy igaz ember, igazi mester, egy darabka
történelem...
Ez mind Te vagy nekünk.
Köszönünk mindent!
Isten veled, Garamvölgyi Lajos!”




És egy nagyszerű mérkőzés összefoglalója:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése